To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje.

Isaac Newton

Oh, učenje, to je pa ena zoprna stvar.

Za marsikoga, a zagotovo ne za vse.

Da ne govorimo o šoli. Takoj se nam v mislih izriše podoba table in škripajoče krede ali razmazanega flumastra ter porisanih in majavih šolskih klopi.

Že prav. A učenje ima le malo opraviti s šolo, saj je to proces, ki se vedé ali nevedé v nas dogaja vsak dan v vseh obdobjih življenja.

Če smo se včeraj naučili, da je določen izdelek v trgovini predrag, da ne bi počakali na akcijo, smo se morda danes pozanimali, kako uredimo eno zadevo na upravni enoti, jutri pa bomo prebrali priročnik za vzgojo rastlin, ki smo si jih zaželeli imeti na vrtu.

A še vedno se zdi, da ne posvečamo dovolj pozornosti aktivnemu in intenzivnemu učenju. Najpogosteje je razlog za našo neaktivnost dejstvo, da nam stvar preprosto ni (dovolj) zanimiva. Ni mar za znanje, ki naj bi ga usvojili.

V tej situaciji se opremo na sodelavce, kolege, mentorje, učitelje, ki nam znajo razložiti, zakaj je dobro nekaj znati.

Znati in razumeti, ne nujno, naučiti se na pamet.

Še pred nekaj desetletji smo se veliko učili na pamet, danes sta velikokrat naša vira znanja kar Google in Wikipedia. Če jima znamo dovolj dobro povedati, kaj želimo vedeti, hitro pridemo do informacij in se tudi naučimo česa novega.

Zato moramo temu prilagoditi tudi učenje, ki dandanes zaznamuje že vse, kar delamo, da pridobimo znanje in razumevanje.

In znanja je vsako leto za enkrat več.

Kar vemo danes, naj bi bilo dovolj in aktualno samo naslednjih 5 let.

Ups, ali imamo problem?

Niti ne. Saj zaradi tega védenja znanost intenzivneje preučuje drugačne pristope k učenju.

Ko nevroznanstveniki preučujejo, kaj se ob določenih dogodkih dogaja v naših možganih, pedagogi razmišljamo, kako najnovejšim ugotovitvam dati veljavo v učnem okolju in kako narediti snov bolj zanimivo, privlačno, predvsem pa obvladljivo za učenca.

Izraz učenec pomeni učečega se človeka, kjer starost ni omejena. Učenje učenja pa kot veščina, ko jo lahko obvlada vsak, ki je pripravljen v to vložiti svoj trud in energijo.

Trud je predvsem pomemben takrat, ko delamo na dolgoročnem pomnjenju in ko se tehnik učimo, saj te od nas zahtevajo, da spremenimo svoje navade.

In če ste pripravljeni izklopiti telefon med učenjem, se za nekaj časa posloviti od vseh drugih motilcev in s tem poskrbeti za take razmere, da se boste lahko dobro osredotočili, potem vam dobro kaže.

Prijava na tečaj Vabimo vas, da obiščete naš spletni tečaj Kako se učiti.

Spletni tečaj je rezultat kopice prebranih knjig ter več kot 25 let izkušenj za katedrom, pri vodenju osebnih inštrukcij ter še več na sestankih, na terenu z ljudmi, kjer se običajno intenzivno učimo.

Če vam je všeč pristop portala Brihta je zakon in upoštevate kakšno navodilo iz Fitnesa za možgane, če sta vam všeč knjižici Kako se učiti in Kako se učiti 2, vam bo zagotovo všeč tudi ta spletni tečaj.

Všeč je bil tudi testnim udeležencem, ki so o njem napisali naslednje:

Prednost tečaja je ravno v tem, da poteka po elektronski poti in si sam določiš čas, kdaj boš predelal gradivo.
Tečaj ni predolg, da bi bil prehuda obveza, je pa dovolj zgoščen, da pove precej.
Razumljivo podana snov, brez nepotrebnega balasta, zelo uporabna pri delu.
Novo znanje mi bo koristilo. Ugotovila sem, katere tehnike učenja so zame najboljše.

A to znanje res obstaja?

Mi je nekoč napisala gospa, ki je želela pomagati hčeri, preden je ta odšla na fakulteto.

Hči je po opravljenem tečaju pristopala k učenju drugače in danes uspešno nadaljuje na magistrskem študiju.

Prednost spletnega tečaja je, da si lahko posnetke ogledate večkrat, da vam snov zleze pod kožo. Obenem gre za kratke filme, ki si jih lahko predvajate kjerkoli – na avtobusu domov, ko čakate na obiske, ali morda zvečer, preden odidete spat.

Obenem gre za kratke filme, ki si jih lahko predvajate kjerkoli, tudi na avtobusu domov, ko čakate na obiske, ali zvečer, preden odidete spat.

Kot udeleženci tečaja lahko zastavite vprašanje, da vam kot mentorica pomagam pri stvareh, za katere potrebujete dodatno razlago.

Prijava na tečaj Vabim vas, da se udeležite tečaja Kako se učiti?

Zakaj?

Verjamem, da ste veščino učenja učenja nekateri že spoznali v šoli, a kot velja za vsako stvar, ki jo želimo obvladati, moramo na veščinah delati na dolgi rok, da jo spravimo v t.i. grižljaje, ki jih bomo kasneje priklicali iz delovnega spomina.

Za težave, kot so:

 • seznami, ki si jih moramo zapomniti,
 • obveznosti, ki se nabirajo ena na drugo,
 • tesni roki za oddajo projektov,
 • težave pri iskanju idej,
 • odlašanje z najpomembnejšimi stvarmi,
 • slaba volja, ker nam ne gre in ne gre …

boste v tem tečaju našli rešitev.

Se sprašujete, komu je tak spletni tečaj namenjen?

Vedno svetujemo, da je primerna starost nad 10 let, a kdaj se nam pridružijo tudi precej starejši. Najstarejši udeleženec je star 86 let.

Skupna točka vsem je, da so sila radovedni ter da želijo spremembo v svojem življenju.

Do te vedno pridemo z učenjem, ki je tudi po definiciji spreminjanje sebe. Po tem ko spoznamo nekaj novega, naše življenje in vedenje nista nikoli več ista.

Se strinjate?

Potem spoznajte veliko novega o učenju, pa tudi o sebi.

Učenje učenja

Primeri, ki jih omenjam v videolekcijah, vas bodo samo spomnili, da imate ogromno znanja. Želim si, da si s pomočjo teh spoznanj na novo zastavite svoje študijske in življenjske cilje.

In na tej poti vam stojim ob strani.

Lahko mi pišete na elektronsko pošto igrisce@agencija-lars.si in odgovorila vam bom v najkrajšem možnem času.

Tečaj stane samo 25 €. Za ceno ene ure inštrukcije v srednji šoli, prejmete 3 pedagoške ure video predavanj, v katerih spoznate, kako se učiti in naučiti.

Pri plačilu s kreditno ali debetno kartico v platformo vstopite takoj, ob kliku na neposredna bančna transakcija, pa boste v povratnem e-sporočilu prejeli Informacije o nakazilu na TRR prek UPN QR kode.

Na dan prejema vašega plačila vam bomo omogočili dostop še isti dan, najkasneje do 20. ure.

Če želite kupiti tečaj za več uporabnikov, morate kupiti vsakega posebej z drugim e-naslovom, saj bo tako lahko vsak udeleženec sam odločal o tempu in napredku svojega učenja.

Prijava na tečaj Kupite tečaj in se naučite učiti zdaj!

Še niste prepričani, da je to tisto pravo?

 • 7 lekcij,
 • 26 kratkih videov v skupnem trajanju 2 uri in 25 minut,
 • učite se, ko vam ustreza,
 • količino snovi prilagodite vašemu urniku,
 • praktični primeri,
 • anketa o zadovoljstvu

Na področju t.i. znanosti učenja se stalno izpopolnjujem. Zato vam bom, takoj ko bom spoznala karkoli novega, dodala nove videoposnetke, do katerih boste kot udeleženec prosto dostopali.

O tem boste obveščeni prek elektronske pošte.

Če vam ne bo všeč ali se ne boste ničesar novega naučili, sem vam pripravljena vrniti denar. Edini pogoj je, da ste si ogledali več kot 80 % predavanj (tj. 20 videolekcij). Vesela pa bom tudi vaše utemeljitve, kaj vam ni bilo všeč.

Vabljeni, da se udeležite spletnega tečaja Kako se učiti.